3 asas utama pemilik perniagaan perlu berikan perhatian

Trafik Pengunjung & Produk Dilihat

Memahami keseluruhan trafik laman web anda adalah sangat penting, ianya tidak boleh dipertikaikan lagi

Produk mana yang paling banyak dilihat?

Mengetahui di mana pengunjung anda datang dan produk apa yang mereka paling berminat adalah sangat membantu dalam perniagaan anda. Inilah yang akan membantu anda memulakan  pengiklanan dengan sasaran yang tepat.

Sebaik sahaja anda mempunyai data yang boleh dipercayai tentang di mana pelanggan anda datang, anda juga boleh mula mengambil keputusan yang lebih berkesan untuk dalam melakukan pemasaran anda, strategi pembayaran dan penghantaran.

 

Keuntungan & Conversion Rate

Adakah pengunjung web anda bertukar kepada pelanggan?

 

Pertama sekali, adalah penting bahawa istilah “conversion rates” boleh digunakan untuk senario yang berbeza, seperti:

  • Menambah produk ke dalam cart
  • Mencapai proses pembayaran
  • Menamatkan pesanan
  • Jumlah jualan

 

Pada asasnya, apa-apa jenis tindakan yang diambil oleh pengguna berdasarkan apa yang anda minta mereka lakukan boleh dikira sebagai penukaran.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting yang perlu anda teliti ialah berapa orang yang sampai ke checkout dan membeli item.

Dengan mengawasi kadar penukaran anda pada setiap masa, anda akan dapat membuat keputusan secara rasional sama ada web anda menukar dengan baik atau anda perlu melakukan beberapa lagi langkah bagi memastikan pengunjung melengkapkan pembelian mereka.

Ingat, dalam perniagaan, pelanggan membuat pembelian itulah kejayaan. Sama seperti main bola sepak, siapa yang masukkan bola dalam jaring, dialah pemenang, tidak kiralah bermain macam mana pun

Soalan-soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri semasa melihat nombor-nombor diatas ialah:

  • Apa yang menjejaskan jumlah jualan saya dari masa ke masa?
  • Saluran mana yang paling membantu jualan saya?
  • Apa yang menyebabkan kenaikan dan jualan saya?
  • Apa yang perlu saya lakukan?

Sebaik sahaja anda dapat menjawab soalan-soalan itu sendiri, anda akan mula melihat peluang untuk anda mula membina lebih banyak jualan pada hari-hari dan setiap minggu yang menghasilkan penukaran yang paling banyak.

Pelanggan Berulang (Repeat Customer)

Adalah sentiasa lebih mudah dan lebih murah untuk menukar pelanggan sedia ada dan bukannya menarik dalam yang baru.

Walau bagaimanapun, penting untuk sentiasa menyedari campuran pelawat baru berbanding pelanggan sedia ada. Ia menunjukkan kepada anda sama ada website anda mula berkembang dan menjadi perhatian dari pelawat yang berbeza.

Anda sentiasa perlu menarik pelanggan baru, walaupun pelanggan yang sedia ada itu sudah cukup baik, kerana perniagaan anda perlu berkembang.

 

Dengan data seperti ini, anda boleh memulakan kempen pengekalan pelanggan baru yang membantu anda menarik pembeli sedia ada anda untuk lebih banyak pembelian.

Ini termasuk diskaun selepas pembelian pertama, program kesetiaan pelanggan dengan meningkatkan faedah bagi setiap pembelian, reward, hadiah, atau apa sahaja yang anda boleh fikirkan perlu.

 

Anda ada perniagaan tapi belum ada laman web? Anda boleh klik disini untuk melihat senarai pakej yang ada

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top